KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > "Batur, "Belediyelerin nefes alması lazım"

"Batur, "Belediyelerin nefes alması lazım"

21 Şubat 2021 Tarihinde Eklendi 587 Kez Okundu

Batur, “Belediyelerin nefes alması lazım.”

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediyelerin içinde bulunduğu mali sorunlarına yönelik çözüm önerileni Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi (RESLOG) kapsamında düzenlenen online toplantıda dile getirdi.  Batur ayrıca, yoğun göç alan belediyelerin, zaten pandemi şartlarında daha da artan mali yükünün hafifletilmesi için merkezi hükümetin destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi kapsamında oluşturulan “Belediye Başkanları Göç Platformu” toplantısı, Kovid-19 Pandemi tedbirleri nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. Toplantıya Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırcı, Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Karabudak, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu katıldı. Toplantıda, mali sorunların çözümüne yönelik politika önerileri, belediyelerin yetki sorunlarının çözümüne yönelik politika önerileri, sosyal uyum sorunlarının çözümüne yönelik politika önerileri, kurumlar arası koordinasyon ve işbirliği sorunlarının çözümüne yönelik politika önerileri maddeler halinde tartışıldı. Platform üyesi belediye başkanlarının görüşlerini sunduğu toplantıda aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı da olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, özellikle kıyı belediyelerin yaşadığı nüfusa ve ödenek dengesizliği ile ilgili acil çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Batur, gerçekçi taleplerde bulunmamız lazım

İlk olarak, “Yoğun göç alan belediyelerin mali yönden desteklenmesi” konusunda görüşlerini aktaran Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, mahalli idarelere genel bütçe vergi gelirlerinden Türk vatandaşı nüfusu bazında ayrılan bütçe paylarının, sığınmacı sayısını da içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu. “Göçten yoğun olarak etkilenen belediyeler için bir geçici dengeleme payı getirilmesi, bu geçici dengeleme payının, sığınmacı sayısı bazında, Türk vatandaşına verilen miktarın 4 katı olacak şekilde oluşturulması ve belediyelere kullandırılması” önerisine katılmadığını ifade eden Başkan Batur, mevcut ekonomik şartların dikkate alınarak gerçekçi taleplerde bulunulması gerektiğini söyledi. Batur, “Konak Belediyesi sınırları içinde 25 bin Suriyeli, 20 bin de Afganlı mülteci var, bu da Konak nüfusumuzun yüzde on ikisi gibi. Zaten bu sıkıntılı süreci hep beraber yaşıyoruz. Bazı gerçekleri de göz önünde bulundurmak lazım. Şu an belediyeler pandemi süreci yaşıyor, sıkıntılı bir süreç yaşıyor, kesilen payların yüzde kırktan yüzde elliye çıkarılması bile mali bir sıkıntının oluştuğunu, ekonomik bir sıkıntının var olduğunu gözler önüne seriyor. Bu arada gerçekçi taleplerde bulunmamız lazım. Bizim vatandaşımıza, Türk vatandaşlarımıza ne veriliyorsa mülteci vatandaşımıza da aynısı verilmeli. Bu daha doğru daha gerçekçi olur” diye konuştu.

Batur, "Kıyı belediyelerinin can suyuna ihtiyacı var"

Pandemi süreci ile birlikte anormal bir süreç yaşandığını, bir felaket yaşandığını belirten Başkan Batur, yaz nüfusu ile kış nüfusu arasında büyük farkların yaşandığı kıyı belediyelerinde, pandemi nedeniyle sürekli nüfusun da büyük artış kaydettiğini söyledi. Bu durumun kıyı belediyeleri içinden çıkılamaz bir mali boyuta sürüklediğini ifade eden Batur, “Bizim Konak Belediyesi olarak ne SSK’ya ne vergi dairesine borcumuz var. Ama belediye başkanı arkadaşlarımızın özellikle İzmir olsun, kıyı Ege’deki belediye başkanlarımızın ivedi olarak bir can suyuna ihtiyacı var. Belediye gelirleri ile ilgili veya eksik kalmış gelirine göre yapılacak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Belediyelere ivedi olarak hemen harekete geçilerek en az bir yıl bu kesintilerin yapılmaması bana göre de uygundur. Ben şöyle bir örnek vermek istiyorum, ben aynı zaman da kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanıyım. 106 belediye başkanımızın özellikle de kıyıdaki belediye başkanlarımızın çok büyük sıkıntıları var. Nedir bu, ben Çeşme’yi örnek vereyim,  46.800 nüfusu var. İller Bankası ödeneği payı 46.800. Geçen yıl Mart ayından beri sürekli 250 bin nüfusu var. Bunu daha önce defalarca dile getirdik. Belediyelerin artık bir nefes alması lazım. Pandemi, bütçelerimizde delik açtı bunu herkes biliyor, vatandaşlarımıza hizmet noktasında, sosyal hizmet noktasında. En azından biz pandemi sürecinde şunu bekliyorduk, bu kesintilerin, özellikle devlet kademesine borçlu olan belediyelerin borçlarının pandemi süresince en azından ertelenmesi noktasında taleplerimiz vardı ama aksine kesintiler yüzde on daha arttırıldı” dedi.

Taleplerin dile getirilmesi noktasında en üst makama gidilerek, sorunun kökten çözülmesi gerektiğinin de altını çizen Batur, bu noktada ne gerekiyorsa yapılması görüşünü savundu. Batur, “Türkiye Belediyeler Birliği bu konuyu en üst makamlara ifade etmeli. Geçmişte belediye başkanlığı görevini de yürütmüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve yönetiminin taleplerimizi iletmesi lazım” dedi.


Foto Galeri

Son Haberler
Konaklı Gençlere Gazaltı Kaynak Eğitimi

09 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
429 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Anlamlı Veda

02 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
580 Kez Okundu

Konaklı Minik Sporculara Yarıyıl Tatili Hediyesi Spil Gezisi

26 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
377 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Yeni Bina Alanında İnceleme

25 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
376 Kez Okundu

Konak’ın Örnek Personeline Başkan Batur’dan Teşekkür

23 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
351 Kez Okundu

Vedat Uğur’a Konak Belediyesi’nde Son Veda

19 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
400 Kez Okundu