Anasayfa > Haberler > İkiçeşmelik’te Yıkımlar Başladı

İkiçeşmelik’te Yıkımlar Başladı

30 Haziran 2020 Tarihinde Eklendi 548 Kez Okundu

Konak Belediyesi’nin tescilli İkiçeşmelik çeşmelerini görünmez hale getiren kaçak yapıların yıkılacağını duyurmasının ardından, tarihin ortaya çıkması için yıkım çalışmalarına başlandı.

Konak Belediyesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun aldığı kararı doğrultusunda,tarihi İkiçeşmelik çeşmelerinin üzerindeki kaçak yapıların yıkılması için harekete geçti. Yıkım hazırlıkları, izinsiz eklentilerin boşaltılması ve söküm işlemleri ile başladı. Sökümün tamamlanmasının ardından ise yıkım sürecine girilecek. Yıkım sırasında, tarihi çeşmelere ve çeşmelerin arkasında yer alan ancak kaçak yapının kapattığı tarihi binanın kalıntılarına zarar gelmemesi için çalışmalar çatıdan zemine doğru kademe kademe ilerleyecek. Yıkım işleminin her aşamasında, Konak Belediyesi’nin mimar, mühendis ve sanat tarihçilerinin yanı sıra Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilileri de hazır bulunacak. Yaklaşık on beş gün sürmesi planlanan yıkımın tamamlanmasının ardından proje aşamasına geçilecek.

Tarihe Çıkan Merdiven

Çeşmelerin üst kısmında yer alan kaçak yapıların yanı sıra, yanında konumlanan trafonun kaldırılması için de çalışmalar sürüyor. Çeşmelerin eski fotoğraflarında trafonun yerinde görülen merdivenin de ortaya çıkarılabilmesi amacıyla plan tadilatı yapıldı ve gerekli başvurular tamamlandı. Tarihe çıkan merdivenlerin de ortaya çıkması ile İkiçeşmelik çeşmeleri eski günlerine kavuşarak tam olarak görülebilecek.