KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > Başkan Batur Çadır Kentten Seslendi: Yeni Bir Deprem Eylem Planı Şart

Başkan Batur Çadır Kentten Seslendi: Yeni Bir Deprem Eylem Planı Şart

04 Mart 2023 Tarihinde Eklendi 382 Kez Okundu

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kahramanmaraş’taki Konak Belediyesi çadır kentinden yaptığı açıklamada bundan sonra deprem ve afetlere yönelik yeni bir eylem planı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Zemin etüdünden yapı denetimine her şeyin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Batur, “Biz yerel yönetim olarak üzerimize düşeni muhakkak yapacağız. Sadece yerel yönetim değil bakanlık olsun, Büyükşehir olsun, ilçe belediyeler olsun, çözümleri hep beraber ve ivedi olarak üretmemiz lazım” dedi. Çadır kentte yeni yaşamlarına başlayan vatandaşlar ise memnuniyetlerini “Konak Belediyesi bize kucak açtı. Yaşadıklarımızdan sonra burası cennet gibi” sözleriyle ifade etti.

Konak Belediyesi’nin, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde kurduğu çadır kentte depremzede vatandaşlarla kucaklaşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, çadır kentte yeniden hayata tutunan vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Deprem felaketinden birkaç gün sonra bölgede incelemelerde bulunan, daha sonra da Konak Belediyesi’nin çadır kentinin kurulmasıyla birlikte yerleşkeye gelerek buradaki yaşamı yakından takip eden Başkan Batur, çadır kentteki yaşama dair bilgi verdi, depremlere yönelik alınması gereken önlemlere değindi. Öte yandan depremzede vatandaşları dinleyerek ihtiyaç ve taleplerine yönelik görevli personele talimat veren Başkan Batur, felaketin yaralarını sarmak için “Bize ne kadar görev düşüyorsa, ne kadar ihtiyaçları varsa buradayız” dedi ve şunları söyledi:

Batur: Hayata yeniden bağlanmaları bizim için en güzel şey

“Konak Belediyesi olarak burada vatandaşımızı koruyacak tedbirleri aldık ve bu çadır kenti kurduk. Onların memnuniyeti, buradaki çocuklarımızın beraber olmaları, hayata yeniden bağlanmaları bizim için en güzel şey. Burada tüm ihtiyaçları gideriliyor. Arkada yemekhaneleri var. Artık bize ne kadar görev düşüyorsa, ne kadar ihtiyaçları varsa buradayız.”

100 çadır daha

Başkan Batur, bölgeden gelen talep doğrultusunda gerekli desteği sağladıklarını, oluşturdukları çadır kentte yaklaşık 500 vatandaşın, tüm olanaklardan faydalanarak yaşamlarını sürdürdüğünü dile getirdi. Özellikle yemekhane, hijyen desteği, çocuklar için eğitim ve oyun çadırı gibi her türlü ihtiyacın düşünüldüğünü dile getiren Başkan Batur, önümüzdeki haftalarda 100 çadır daha kuracaklarını ifade etti ve şöyle konuştu:

“Bu bölgeden özellikle çadır kentle ilgili talep geldi. Deprem olduğunda bütün belediye başkanlarımız, aynı hassasiyetle, yardım için bir hizmet yarışıyla bu bölgeye gelmeye çalıştık. Depremin ardından bölgede incelemelerde bulunmak ve yardımları ulaştırmak için gelmiştim. Sayın milletvekilimiz Ali Öztunç’la beraber bölgeyi dolaşmıştık. Konak Belediyesi Kurtarma ekibimiz Defne’de konuşlanmıştı. Oradaki görevimizden sonra Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinin çadır kente ihtiyacı olduğu haberi geldi. Ali Öztunç vasıtasıyla bu bölgede görevli milletvekilimiz Ahmet Özdemir’le de görüştük. Okul bahçesini bize tahsis ettiler. İlçe Milli Eğitim Müdürümüze de teşekkür ediyoruz. Buradaki vatandaşlarımızın özellikle, barınma, ısınma, yemek konusunda çok büyük sıkıntıları vardı. Hemen burada konuşlandık. Çarşamba gününden itibaren de vatandaşlarımız çadırlarına kavuştular, sıcak yemeğe kavuştular, sobaları var. Tüm organizasyon dört dörtlük sağlandı. Çadır kentimizde şu anda tam 454 kişi var. 114’ü gençler ve çocuklardan oluşuyor. Allah bir daha böyle felaket yaşatmasın. Afetler için aldığımız önlemler arasında çadır da vardı. Biz bölgeye daha önce de 600 adet çadır göndermiştik. Korunaklı ve afete uygun çadırlar. İzolasyonlu, soğuk geçirmeyen çadırlar. İçinde özel yaptırdığımız karyola sistemi var. 100 çadırlık yeni bir çadır kent talebi daha var bu bölgede. Onu da önümüzdeki haftalarda yine bu bölgede kuracağız. Buradaki vatandaşlarımızın bu sıkıntısını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.”

Yeni bir deprem eylem planı şart

Depremin hemen ardından Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman’da incelemelerde bulunan Başkan Batur, bundan sonra atılacak adımlara da dikkat çekti. Zemin etüdü, yapı denetimlerinde jeoloji ve jeofizik mühendisleriyle birlikte meslek odalarının etkinleşmesi, zemin katlardaki işletmelere yönelik denetim ve vize yöntemi gibi tüm etkenlerin birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve Konak’ta vize uygulaması başlatarak harekete geçtikleri belirten Başkan Batur, “Bundan sonrası için de yeni bir deprem eylem planı yapılması lazım. Konak da deprem bölgesi. Konak yapı envanteri olarak çok eski binalara sahip bir ilçe. 63 bin binamız var, 48 bini 2000 öncesi yapılan binalar. Yani orana baktığınızda dörtte üçü 4’te 3’ü çok eski. Yıkılıp yenisi yapılacak veya güçlendirilecek. Biz de yerel yönetim olarak üzerimize düşeni muhakkak yapacağız. Sadece yerel yönetim değil bakanlığın da yapması lazım. Bakanlık olsun, Büyükşehir olsun, ilçe belediyeler olsun, çözümleri hep beraber ve ivedi olarak üretmemiz lazım. Binaları yenilememiz lazım. Bundan sonraki yapılacak yapıların, yapı denetimi ile ilgili kanunun bir kez daha gözden geçirilmesi lazım. Burada şunu gördük. En önemli sıkıntının zemin olduğunu gördük. Zemin analizi yapıldıktan sonra binanın ona göre yapılması noktasında jeoloji mühendisleri, jeofizik mühendislerinin yapı denetim işinin içinde olması gerekiyor. Bunların hepsi bir bütün olarak irdelenmeli ve ona göre yapılmalı” diye konuştu.

“Dayanışma bizi ayakta tutuyor”

Birlikte Konak, diyen ve dayanışma örneği gösteren Konaklılara ve Konak muhtarlarına teşekkür etmeyi ihmal etmeyen Başkan Batur, “Dayanışma bizi ayakta tutuyor. Konak halkı belediyenin önünden sıraya girdi, yardım için yarıştı. Konak halkımıza bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Muhtarlarımız da mahallelerinde seferberlik ilan etti. Muhtarlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Evet, dayanışma ruhu bizi ayakta tutuyor ama tedbirlerimizi de almamız lazım. Biz bin 200 kilometreden çadır battaniye getiriyoruz ama her askeri bölgede lojistik merkezleri olması lazım” dedi.

“Yaşadıklarımızdan sonra burası cennet gibi”

Konak Belediyesi’nin çadır kentinde yeni bir hayata başlayan depremzede vatandaşlar da memnuniyetlerini dile getirdi. “Yaşadıklarımızdan sonra burası cennet gibi” diyen vatandaşlar ilk günler yardım gelmediğini, arabalarda sabahladıklarını, ama Konak Belediyesi’nin çadır kent kurmasıyla rahat bir nefes alarak kendilerini güvende hissettiklerini söyledi. “Konak Belediyesi bize kucak açtı” diyen depremzede vatandaşlar arasında bir kişinin “Bizi unutmayın, Kalbinizde bize yer edinin. Biz unutulacak şeyler yaşamadık” sözleri duygulandırdı. 


Foto Galeri

Son Haberler
Azerbaycan Kadınları Baharı Başkan Mutlu’yla Karşıladı

16 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
42 Kez Okundu

Konak'ın Parkları Bayramda Çiçek Açtı

13 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
71 Kez Okundu

Konak'ta Bayram Temizliği

10 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
93 Kez Okundu

Konak'ın Meclis Üyeleri Mazbatalarını Aldı

09 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
588 Kez Okundu

Mutlu'dan Dünya Romanlar Günü'nde Eşit Yurttaş Vurgusu

08 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
98 Kez Okundu