Masal bu ya / Çocuklara Cumartesi Oyunları

ÖTEKİ BERİKİ TİYATRO TOPLULUĞU İZMİR ÇAĞDAŞ SANAT DERNEĞİ Ö.B.T.T.  

  KUKLA OYUNU

MASAL BU YA…KIRMIZI KARPUZ ÇEKİRDEĞİ

YAZAN:  ÖZLEM ERBEN

YÖNETEN:  GRUP ÇALIŞMASI

MÜZİK:  CEM İDİZ

DEKOR VE KUKLA: AYNUR KESECİOĞLU

OYUNCULAR: YASEMİN TÜZÜN

                          KARDEN  KASAPLAR

                          ÖZLEM ERBEN

SÜRE: 35DK

Masal bu ya; çocukları masal dünyası ile tanıştıran sihirli kapılardan sadece biri… Bir karpuz çekirdeğinin insan olma yolunda başına gelen olayları anlatıyor. Bir Yunusun kalbine düşen Karpuz çekirdeği aslında ana rahmine düşen bir çocuğu temsil ediyor ve böylece bir insanın insan olabilme yolundaki macerası başlıyor.Oyunumuzda çocuklar onun bu yolculuğuna katılıyorlar ve onunla birlikte cesur, merhametli ve akıllı olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlıyorlar.iyilik de kötülükde insanın içindedir.sen seçmen gerken yola dikkat et ,iyilikten uzaklaşma ama korkularını,zaaflarını,hatalarını da cebinde taşıdığını ve aslında tüm bunların birlikteliğinin insanı insan yapan şey olduğunu unutma diyor oyunumuz. Ama asıl önemli olan şey, masal denen o tılsımın onların hayatına değecek olması. Masal okumak ile anlatmak arasında çok büyük farklar vardır. Masal anlatılırken göz kontağı kurulur ve kurulan bu bağ çocuğun bir adım daha yol almasına izin verir. Ona günlük hayattan ayrıntılar katar. Çocuklara masal anlatılırken, masalların içine kazandırılmak istenen değerleri, kendi deneyimlerimizi ve yaşanmışlığımızı da katarız. Hayal gücünün yanı sıra masallar, hayal gücü ile duygularımız arasında da bir bağ oluşturur ve masallara inanmaya başlayınca günlük hayatta kaçırılan fırsatları, tılsımları ve şansları görmeye başlar insan.

Dil, hareket ve müzik çocuğun birbirinden ayırmadığı alanlardır. Bu oyun için; masal anlatıcılığı ile kuklaların birlikte işlevsel kılındığı, orff aletlerinin etkin olarak kullanıldığı, canlandırmalar vasıtası ile sadece çocukların değil yetişkinlerin dünyasına da yapılan bir farkındalık yolculuğu diyebiliriz.

Masallar çocuk, genç, yaşlı ya da kadın, erkek ayırmaz. Onlar herkes içindir. Kuşakları birleştiren bir tılsım. Bu oyuna sadece çocukları değil ebeveynleri de davet edebilirsiniz. Birinin hayal dünyası biraz daha büyürken, diğerinin unutulmaya yüz tutmuş yaratıcılığı canlanacaktır. Çünkü bu bir yola çıkma masalı ve kahramanımız yolun öğretmeni olmasına izin veriyor. Yolda olan işitir, yolda olan görür, yolda olan öğrenir. Masal dinleyen, hikâyesini yeniden yazar.