Kemer İstasyonu Hangarı Mimarlık Müzesi Oluyor
30 Ocak 2021 Tarihinde Eklendi 1009 Kez OkunduKonak Belediyesi, 10 yıllığına kiraladığı tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle mimarlık müzesi olarak şehre kazandıracak.
Konak Belediyesi, tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun hangar binasını, İzmir Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Odası İzmir Şubesiyle birlikte restore ederek, mimarlık müzesine dönüştürecek ortak hizmet protokolünü, Konak Belediyesi Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen törenle imzaladı. Protokole Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmir SMD) Başkanı Hüseyin Egeli ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman imza attı. Pandemi nedeniyle sınırlı sayıda konukla yapılan imza töreninde İzmir Serbest Mimarlar Derneği, Mimarlar Odası İzmir Şubesi yöneticileri ile Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ da hazır bulundu.
Batur: Beni heyecanlandıran bir çalışma
Kendisi de mimar olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, törende yaptığı konuşmada hem Konak için hem mimarlık mesleği için çok önemli bir protokolü imzaladıklarına dikkat çekti. Tarihi misyonu olan ve tarihi değerleriyle ön plana çıkan Konak’ın geçmişten bu yana müzeler konusunda atılım yaptığını ve çeşitli meslek dallarında kurulan bu müzelerin vatandaşlarla buluşmasının da sağlandığını söyleyen Batur, “Biz de özellikle kendi mesleğimiz olan mimarlık mesleğinin gelecek kuşaklara tanıtımı, gençlere sevdirilmesi ve kentin belleğinin mimarlık müzesinde saklanması ve korunması noktasında birlikte güzel bir çalışmaya imza attık diye düşünüyorum. Burada en büyük gücümüz Mimarlar Odamız ve İzmir Serbest Mimarlar Derneğimiz. Hep birlikte kentimize, ilçemize mimarlık müzesini kazandırma noktasında bugün ilk adımı attık. ‘Birlikte Konak’ anlayışıyla yola çıktığımız başkanlık hikâyemizde önemli bir çalışma, beni heyecanlandıran bir çalışma... Hayırlı uğurlu olsun” dedi. Batur, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İzmir Serbest Mimarlar Derneğine verdikleri destek için teşekkür etti.
Egeli: İzmir mimarlığı için çok önemli
İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmir SMD) Başkanı Hüseyin Egeli de İzmir mimarlığı için çok önemli bir gün yaşandığını ifade ederek, “Yedi yıl önce Türkiye’de hiçbir şehirde olmayan bir mimarlık müzesi hayalimiz vardı. Bugün meslektaşımız olan sevgili başkanımızın desteğiyle ve hızlı kararlarıyla bu noktaya gelmiş durumdayız” diye konuştu. Müzenin şehre çok ciddi bir değer katacağına inandığını söyleyen Egeli, “Bütün mimarlık bileşenlerinin hep birlikte, sadece bir müze kimliğiyle değil, halkla, şehirle bütünleşen bu projeyi destekliyor olması da önemli bir nokta. Şehirdeki bütün bileşenleri, daha iyiye gidilmesi noktasında, önümüzdeki günlerde birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Hayırlı olsun. Çok keyifli bir süreç ve şehir için de değerli bir proje olacağına inancımız ve heyecanımız tam” dedi.
Kahraman: Kente önemli katkıları olacak
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman ise mimarlığın deneyimlemekten kaçılamayacak yedi sanat dalının tek örneği olduğunu ifade etti. Kahraman, “Resmi sevmeyebilirsiniz, heykeli sevmeyebilirsiniz ama mimariden kaçma şansınız yok. Aslında kentliye kenti sevdiren de bizim mesleğimiz. Kentle olan ilişkimizi de bizim mesleğimizin üzerinden tanımlıyoruz. Ancak bunun öneminin kentliye kavratılması ve kente kazandırılması açısından çok önemli bir girişim. Bunu da ancak mimar bir belediye başkanı sağlayabilirdi. Bu bakımdan çok minnettarız, çok teşekkür ederiz” diye konuştu. Müzenin kente çok önemli katkıları olacağını vurgulayan Kahraman, “Bu imzaların çok kısa bir sürede Konak için ne denli önemli hale geleceğini herkes anlayacaktır. Serbest Mimarlar Derneği Başkanımıza ve Konak Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Bölgeyi dönüştürecek, turistleri çekecek
Konak Belediyesi’nin 10 yıllığına kiraladığı Kemer Tren İstasyonu Hangarı’nın, restorasyonun ardından müze olarak hizmete girdiğinde hem yakın çevresindeki dönüşüme katkı sağlaması hem de yerli ve yabancı turistlerin uğrak merkezi olması bekleniyor. Mimarlıkla ilgili çeşitli sergi, seminer, söyleşi, film gösterimi, atölye ve toplantı gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak müzede, mimarlık eğitiminin geçmişten günümüze değişimini gösteren belge ve materyallerin sergilenmesi planlanıyor. Müzede İzmir'deki yapıların mimari hikâyelerinin kısa film arşivinin oluşturulması da hedefleniyor. Çocuklar için çeşitli atölye çalışmalarının yapılması planlanan müzeyle, mimarlık ve tasarımın toplumda yaşam kalitesini nasıl etkilediği hakkında bilinç ve farkındalık yaratılması, genç kuşağının kente aidiyetinin güçlendirilmesi de hedefleniyor.
Örnek işbirliği
Protokole göre, tarihi yapının müze olarak kullanılması yönünde hazırlatılacak mimari tadilat projeleri, mimar Tamer Pakben tarafından hazırlanacak ve Konak Belediyesi’ne hibe edilecek. Hazırlanan projelerin mesleki denetimi Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından bedelsiz olarak yapılacak. Hazırlanan projelerin İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce onaylanması, yapı ruhsatı alınması ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi süreçleri belediye tarafından takip edilecek. Yapının restore edilmesine yönelik uygulama ihalesi de belediye tarafından yapılacak. Restorasyona yönelik tüm mühendislik uygulama projeleri de İzmir SMD tarafından hazırlatılacak ve belediyeye hibe edilecek. Konak Belediyesi, müzenin konseptine uygun tefrişini yaparken, müzenin hizmet personelini de sağlayacak.