Anasayfa > Haberler > Üzümcü: Sanat İnsanın ‘Ben Varım’ Demesidir

Üzümcü: Sanat İnsanın ‘Ben Varım’ Demesidir

01 Kasım 2017 Tarihinde Eklendi 317 Kez Okundu

35. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında Konak Belediyesi’nin kültür merkezleri söyleşi ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Açılışının yapıldığı günden bu yana sanatseverlerin büyük beğenisini kazanan etkinliklerde bu kez oyuncu Levent Üzümcü ‘Tiyatro Üzerine Söyleşi’ ile İzmirlilerle buluştu. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Üzümcü, insanlık tarihi boyunca sanatın gelişiminin önemini izleyicilere anlattı.

SANAT MAĞARADAN ÇIKTI

İlk sanatsal etkinliklerin mağara adamları tarafından yapıldığını dile getiren Üzümcü, “Onlar son derece ilkel koşullarda avcılık yapıyorlardı. Kendilerinden sonra gelecek jenerasyon bu zorlu koşullarla başa çıkabilsin diye yaşadıkları zorlu mücadeleleri onlara o dönem henüz kelimeler olmadığı için hareketlerle anlattılar. Eğer bunları yapmasalardı yemeği pişirmeyi öğrenemeyecek ve bugün yapabildiğimiz hiçbir şeyi yapamayacaktık. Antik dönemde site devleti yöneticisi tiranlar tiyatroya çok büyük destek verdiler. O dönemde çok büyük eserler çıkmıştır. Orta Çağ’da ise tiyatronun yok olacağı düşünülmüş; ama insanlar tiyatro yapmaya devam etmişlerdir” dedi.

İNSAN KENDİNİ SANATLA İFADE EDER

Sanatın bir diğer yönünün de insanların kendilerinin varlığını kanıtlayabilmesi olduğunu dile getiren Üzümcü, “Sanatçılar her zaman eserleriyle kendilerini ifade etme olanağı bulmuştur. Mağara adamları ilk olarak ellerini kırmızıya boyayıp sonrasında da duvara sürerek ben varım demişlerdir. Bir edebiyatçı kitabındaki karakterlerden ve olaylardan muzdariptir. Her sinema filmi bir sanat eseri değildir. Bir filmi 5 milyar kişinin izlemesi onu sanat eseri yapmadığı gibi başka bir filmi 1500 kişinin izlemesi de onu kötü bir film yapmaz” diye konuştu.