Anasayfa > Haberler > Tarihi Kilise Kitap Yuvası Olacak

Tarihi Kilise Kitap Yuvası Olacak

07 Ağustos 2017 Tarihinde Eklendi 451 Kez Okundu

Harabe durumdayken Konak Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak yeniden kente kazandırılan Aya Peraskevi Kilisesi yenilenen haliyle çocuk kütüphanesi olarak İzmirlilere hizmet verecek.

Yaklaşık 3 bin tescilli yapının bulunduğu Konak’ta bir tarihi bina daha kurtarıldı. Başlattığı restorasyon atağıyla yıkılmaya yüz tutan tarihi yapıları bir bir ayağa kaldıran Konak Belediyesi, son olarak Karataş semtinde yer alan Adile Naşit Parkı içindeki Aya Peraskevi Kilisesi’nin Papaz Evi’ni restore etti. Bölge sakinlerinin ‘Yanık Kilise’ olarak da bildiği tarihi yapı Konak Belediyesi tarafından özenle gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile yeniden kente kazandırıldı.

ÖZGÜN YAPIYA SADIK KALINDI

Konak Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün hazırladığı proje kapsamında tarihi kilisenin çöken çatısı, eskiyen döşemeleri, kapı ve pencereleri orijinaline uygun olarak 60 gün gibi kısa bir sürede yenilendi. Zamanla yıkılan duvarlar özgün yapım tekniği ile yeniden inşa edildi. Yıkılmamış olan duvarlar ise kumlama ve hidrolik yöntemle temizlenerek eskisinden daha iyi hale getirildi. Tarihi yapının saçak ve kemer kısımları da titiz bir çalışmayla tamamlandı. 60 gün süren restorasyon çalışmaları sonunda tarihi bina yeniden ayağa kaldırıldı.

ADİLE NAŞİT’İN ADIYLA BULUŞTU

Karataş’taki Adile Naşit Parkı içinde yer alan bina merhum sanatçının çok sevdiği çocuklara hizmet verecek. Oynadığı film ve tiyatro oyunlarında üstlendiği ‘anne’ rolü ile hafızalarda yer etmiş olan Adile Naşit’in adını taşıyan parktaki tarihi binanın çocuk kütüphanesi olarak işlevlendirilmesi öngörülüyor. Bu amaçla yapı bütünlüğünü de bozmadan yapı çevresinde korkuluklar yapılarak geniş bir oyun bahçesi de oluşturuldu. Tarihi yapıları aslına uygun restore ederek kente kazandırmaya devam edeceklerini söyleyen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kısa sürede ayağa kaldırılan Yanık Kilise’nin çocukların kitapla buluştuğu bir eğitim yuvası haline geleceğini söyledi. Restorasyon çalışmalarının devam edeceğini belirten Pekdaş, sırada Kemeraltı’nda bulunan tarihi Alanyalı Konağı’nın olduğunu ve buranın da restorasyonunun kısa sürede tamamlanarak kente kazandırılacağını belirtti.

TARİHİ YANGINDA YANMIŞ

1850’li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen tarihi kilise Rum Ortodoks cemaati tarafından uzunca yıllar kullanıldı. Büyük İzmir yangını sırasında hasar görerek kullanılamaz hale geldiği iddia edilen tarihi yapı, bu yangının ardından Yanık Kilise olarak anıldı. Yığma taş, tuğla ve mermer kullanılarak inşa edilen tarihi yapıdan bugün geriye restorasyonu yapılan orijinal kapı kemeri ile Papazın Evi kaldı.