Anasayfa > Duyurular > Sokak Hayvanlarımızla İlk Temas Eğitimli Personelimizden

Sokak Hayvanlarımızla İlk Temas Eğitimli Personelimizden

Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan, gerçeği yansıtmayan bazı iddialar nedeniyle açıklama yapma gereği duyulmuştur.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği yerel yönetimlere kendi sınırları içerisindeki sahipsiz hayvanlara rehabilitasyon hizmeti verme yükümlülüğü getirmiştir.  Bu yükümlülük kapsamında sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması, gerekli tedavi ve tıbbi bakımlarının yapılması, kısırlaştırılması, aşılanması ve işaretlenmeleri gerekmektedir.

Yasada  her ne kadar “toplama” ifadesi  kullanılmakta ise de, bu işlem hayvanı bakımevinde gerekli müdahaleleri bitene kadar geçici olarak tutmayı ifade eder.

Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Geçici Hayvan Bakımevine getirilen tüm sahipsiz hayvanlar yukarıda belirtilen rehabilitasyon aşamaları tamamlandıktan sonra alındıkları adrese gönderilmektedir.

Ancak yasada da belirtildiği üzere saldırganlık veya ısırma nedeniyle getirilmiş ya da sokakta yaşamını idame ettiremeyecek problemleri (ortopedik problemler veya körlük gibi) olan hayvanlar bakımevimizde bırakılmakta ya da uygun bakımevlerine sevki sağlanmaktadır.

Özellikle insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceği hekimlerce belirlenen hayvanlar 5199 sayılı Kanuna uygun olarak yeniden alındıkları ortama bırakılmamaktadır. Mevcut uygulamalarımız kapsamında eğitim ve sağlık kurumları gibi istisnai yerler dışından alınan hayvanlar hariç, agresyon problemi olmayan sağlıklı tüm hayvanlar alındıkları adrese gönderilmektedir.

Ne yazık ki hayvanların ekiplerimizce adreslerinden alınması sürecinde, çalışanlarımız ile vatandaşlarımız arasında zaman zaman gereksiz tartışmalar yaşanmaktadır. Bu tartışma süreçlerinde ekipler meşgul edilerek, o gün ihtiyacı olan başka bir canlıya ulaşılması geciktirilmekte ya da engellenmektedir. Ekip çalışanlarımız kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışmaktadır. Hayvan toplama ekibinde çalışan personellerimizle tartışmanın yada çalışmalarına engel olmanın, başta hizmet vermeye çalıştığımız sahipsiz hayvanlar olmak üzere, hiç kimseye bir faydası olmamaktadır. Aksine gün boyu ilçemiz sınırlarında en fazla sayıda sahipsiz hayvana ulaşmaya çalışan personel gereksiz yere yorulduğu gibi motivasyonları da düşmektedir.

Her ne kadar hayvan toplama ekiplerinde bulunan personellerimize gerekli eğitimler verilmiş ve verilmekte olsa da zaman zaman ortam koşullarına bağlı olarak kasıtlı olmamakla birlikte hata yapmaları mümkün olabilir. Bu gibi durumlarda siz vatandaşlarımızdan beklediğimiz onlarla iletişim kurarken önyargılı olmaksızın beklentilerinizi dile getirmenizdir. Buna karşın taleplerinizin dikkate alınmadığını düşünürseniz lütfen Veteriner İşleri Müdürlüğümüzle iletişime geçerek şikayetlerinizi bildiriniz.

Konak Belediyesi olarak kent yaşamında sahipsiz hayvanlarımıza verdiğimiz hizmet bizler için önceliklidir.

Bu konudaki hizmetlerimizde bizlerle işbirliği yapmanızı diliyoruz.

İletişim bilgileri

Tel: 459 40 11