Anasayfa > Haberler > Muhtarlara Acil Müdahale Eğitimi

Muhtarlara Acil Müdahale Eğitimi

08 Şubat 2018 Tarihinde Eklendi 340 Kez Okundu

Konak Belediyesi ilçede görev yapan muhtarlara yönelik ‘Temel İlk Yardım’ eğitimi başlattı. Konak Kent Konseyi Muhtarlar Meclisi işbirliğinde yürütülen eğitim seminerlerinin ilki Kültürpark Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirildi. Eşrefpaşa Hastanesi Toplum Sağlığı Birimi doktorlarından Nihat Mermer, muhtarlara olası acil durumlarda neler yapılması konusunda bilgiler verdi.

BİLİNÇSİZ MÜDAHALEDEN KAÇININ

Konaklı muhtarların ilgi gösterdiği etkinlikte hastaya ve yaralıya yapılan bilinçli ilkyardımın hayat kurtarmada ne denli önemli olduğu vurgulandı. Doktor Mermer, Türk toplumunun ‘iyilik’ yapmayı sevdiğini ancak bilinçsiz yapılan müdahalelerin yaralıya ya da hastaya zarar verdiğini söyledi. Acil durumlarda ilk olarak sakin olunması ve hasta ya da yaralının yanı sıra kişinin kendisinin de güvenliğini sağlaması gerektiğini belirten Mermer, bunlar yapıldıktan sonra mutlaka 112 Acil Servisi’nin aranması gerektiğini söyledi.

112’Yİ ARAYANLARIN ÜÇTE İKİSİ GEREKSİZ

Seminerde önemli bir soruna da değinen Doktor Mermer, 112 Acil Servisi’nin gereksiz yere aranmaması gerektiğine vurgu yaptı. Mermer, sadece 2017 yılında 112'ye gelen 3 milyon çağrının, 1 milyonun gerçek olduğunu, diğer 2 milyon aramanın asılsız ihbar ya da gereksiz arama olduğunu söyledi. Mermer, Acil Servislerin amaç dışı meşgul edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. İlk yardım eğitiminin verildiği seminerde ayrıca muhtarlara kalp masajı ve suni solunum konusunda maket üzerinde uygulamalı eğitim de verildi. Verilen bilgiler sayesinde muhtarların, mahallelerinde yaşanacak olası olaylarda sağlığı tehlikeye girmiş kişilere yönelik daha bilinçli müdahalede bulunması amaçlanıyor. Muhtarlar, genel ilkyardım bilgilerinin yanı sıra hastaya acil müdahale yöntemleri, acil servisi aramanın önemi ve yöntemi, organ kopması, yaralanmalar, yanık, donma, kırık- çıkık-burkulma, zehirlenme, boğulma gibi durumlarda uygulanacak acil müdahaleleri de öğrendi. Seminer sonunda katılan muhtarlara Konak Belediyesi tarafından sertifika ve ilkyardım çantası armağan edildi.