KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > Konak’ta, Türk Kadınının Siyasette 85 Yılı Konuşuldu

Konak’ta, Türk Kadınının Siyasette 85 Yılı Konuşuldu

06 Aralık 2019 Tarihinde Eklendi 809 Kez Okundu

Konak Belediyesi Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden biri olan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 85. yıldönümü nedeniyle ‘Siyasette 85 Yıl ve Kadın’ konulu bir panel düzenledi.  Konak Belediyesi 8 kadın meclis üyesi ile 23 kadın mahalle muhtarının konuşmacı olarak katıldığı panel, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nce organize edilen etkinliği Konak Belediye Başkanı Abdül Batur başta olmak üzere meclis üyeleri, mahalle sakinleri, semt merkezi kursiyerleri ve çok sayıda kadın davetli izledi.

Dünyada Herşey Kadının Eseridir

Panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Batur, Atatürk’ün ‘Dünyada her şey kadının eseridir’ sözüyle konuşmasına başladı. Batur, “Bugün sizleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözleriyle selamlamak birçok zamandan daha anlamlı. Atatürk tarafından bu şekilde tanımlanmak, kuşkusuz ki büyük bir ayrıcalık… Atatürk, yaşamının her döneminde kadına önem vermiş, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük etkisi olan kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunu güçlendirerek, toplumdaki yerini takdir etmiş büyük bir liderdir. Kadın haklarına çağdaşlaşmanın en temel unsurlarından biri olarak bakmış ve öncü reformlara imza atmıştır” dedi.

Seçme ve Seçilme Hakkı En Demokratik Hak

Atatürk’ün 85 yıl önce kadınların en demokratik haklarına kavuşmaları için önderlik ederken de tüm dünyaya örnek olacak bir adım attığının altını çizen Başkan Batur, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14 ve İsviçre’den 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdığını hatırlattı.

Kadının Temsil Hakkı İstenilen Oranda Değil

Batur, “O dönemlerden bugünlere demokrasi ve kadın hakları konusunda adımlarımızın hızlandığını, kadının politik alandaki temsilini güçlendirdiğimizi söylemek isterdim. Ancak ne yazık ki tablo böyle değil. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından açıklanan ‘Siyasette Kadın 2019’ haritasına baktığınızda; Türkiye 188 ülke arasında, 2017’ye göre 132. sıradan 120. sıraya yükselmiş görünüyor. Ancak bunun yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Sadece siyasetde değil, kadının her alandaki temsilini güçlendirme noktasında hepimize büyük görevler düşüyor” dedi. Konak’ın 111 muhtarı olduğunu ve 23’ünün kadın olduğu belirten Batur, 37 meclis üyesinden de sadece 8’inin kadın olduğunu belirterek, bu oranın yüzde 50 olmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekledi. 

İki Önemli Proje Hayata Geçiriliyor

Konak’ta önceliği her zaman kadınlara sunduklarını ve Konak’ta kadınlar adına planladıkları iki önemli proje olduğunu söyleyen Batur, “Birincisi, ilçemizde ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiğimiz her yerde kreşler açacağız. Böylece hem çocuklarımızın eğitimini destekleyeceğiz hem de kadınlarımıza iş hayatına atılabilecekleri serbestliği, zamanı yaratmış olacağız. İkinci adımımız da kadınları iş hayatına çekmek olacak. Kadınlarımıza yönelik meslek kurslarımız zaten sürüyor. Şimdi Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kuruyoruz. Böylece semt merkezlerimizde kadın emeğiyle gerçekleşen üretim, tek bir çatı altında toplanacak. Konak’taki değişimi kendi ayakları üzerinde durmasını sağladığımız kadınlarımızla, temelden iyi bir eğitim olanağı sunacağımız çocuklarımızla gerçekleştireceğiz. Konak Belediyesi kadına pozitif ayrımcılık uygulayan bir belediyedir ve böyle olmaya da devam edecektir. Yaptığımız tüm çalışmalarda  kadınlarımızla yan yana yürümeye, birliğe destek olmaya da her zaman hazırız” diyerek Konak’ta yapacak daha pek çok işleri olduğunu söyledi.

Başkanın konuşmasının ardından kadın meclis üyeleri ve muhtarlar seçime nasıl katıldıklarını, yaşadıkları süreci, deneyimlerini ve başarı hikayelerini hem meslektaşlarıyla hem de salonu dolduran izleyenlerle paylaştı.


Foto Galeri

Son Haberler
Konaklı Gençlere Gazaltı Kaynak Eğitimi

09 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
435 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Anlamlı Veda

02 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
584 Kez Okundu

Konaklı Minik Sporculara Yarıyıl Tatili Hediyesi Spil Gezisi

26 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
380 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Yeni Bina Alanında İnceleme

25 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
379 Kez Okundu

Konak’ın Örnek Personeline Başkan Batur’dan Teşekkür

23 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
357 Kez Okundu

Vedat Uğur’a Konak Belediyesi’nde Son Veda

19 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
404 Kez Okundu