KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > Konak Belediyesi 2020 Yılı Bütçesine Onay

Konak Belediyesi 2020 Yılı Bütçesine Onay

10 Ekim 2019 Tarihinde Eklendi 1165 Kez Okundu

Konak Belediyesi’nin 2020 bütçesi, 476 milyon TL olarak meclisten oy çokluğuyla geçti. Ülkenin içinde bulunduğu durum da dikkate alınarak, iddialı değil ama uygulanabilir bir bütçe hazırlandığının altını çizen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Zam furyasının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Biz bütçeyi yaparken vatandaşımızın cebine dokunmadan nasıl yaparız diyerek, sosyal demokrat belediye bakış açısıyla hareket ettik. Yoksa biz de her şeye zam yapardık” dedi. Öte yandan mecliste flaş bir gelişme de yaşandı ve AK Partili Meclis Üyesi Nazlı Kurt partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Bu Ay Üçüncü Toplantı

Konak Belediyesi bu ay üçüncü kez meclisini topladı. Başkan Abdül Batur yönetiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen üçüncü oturumda Konak Belediyesi 2020 Mali Yılı Performans Programı oyçokluğuyla uygun bulundu. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oyçokluğuyla geçen, Konak Belediyesi 2020 Mali Yılı ve İzleyen İki Yılın Gelir-Gider Bütçesi ile 13 maddeden oluşan Denge Kararnamesi ve Ekli Tarife Cetvelleri de oy çokluğuyla meclisten geçti.

2019’a Göre Yüzde 19 Arttı

Konak Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 476 milyon TL olarak belirlendi. 2019 yılında 24 milyon 510 bin TL olarak belirlenip genel bütçenin yüzde 6.13’ünü oluşturan fen işleri müdürlüğü yatırım harcamaları ise 2020’de 2019’a göre yüzde 75.70 artışla 43 milyon 64 bin TL oldu.

Toplam yatırım bütçesi 2019’da 47 milyon 422 bin TL iken 2020 yılı yatırım bütçesi, bir önceki yıla göre yüzde 44.41 artışla 68 milyon 482 bin TL olarak belirlendi. Yatırım tutarı bütçenin yüzde 14.39’unu oluşturuyor.

Tören ve Ağırlama Giderleri Azalacak

Okullara yapılacak yatırımlara yüzde 7.83 artışla 1 milyon 750 bin TL, spor faaliyetlere yüzde 8.15 artışla 4 milyon 975 bin TL ayrıldı. Sosyal yardımlar ise yüzde 38.65 artırılarak 4 milyon 674 bin TL’ye çıkarıldı. Sosyal yardım ve hizmetlere 2020 yılında ayrılacak toplam tutar 10 milyon 330 bin TL oldu. Kültürel faaliyetler için de 4 milyon 430 bin TL ödenek ayrıldı.

Temsili tören ve ağırlama giderleri ise bir önceki yıla göre yüzde 71.66 azaltıldı ve bütçeye 2 milyon 65 bin TL ödenek kondu.

Neler Yapılacak?

Performans programı içinde 7 faaliyet alanının altında 7 amaç, 32 hedef ve 120 performans göstergesi ile 69 faaliyet yer aldığı görüldü. Raporda kentsel dönüşüm ve planlama çalışmalarının yüzde 47.5’inin 2020’de tamamlanacağı belirtildi. Beştepeler Pazaryeri ve Sosyo Kültürel Tesisi’nin yüzde 70’inin, Güneşli Mahallesi Pazaryeri ve Sosyal Kültürel Tesisi’nin yüzde 20’sinin, Ferahlı Mahallesi Cemevi ile Engelli Eğitim Merkezi ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele Eğitim Merkezi’nin tüm çalışmalarının önümüzdeki yıl bitirileceği vurgulandı. Raporda ayrıca Roman Kültür Merkezi, Kırım Tatar Evi, Kıllıoğlu Hamamı, Silahhane Binası restorasyon çalışmalarının da 2020’de tamamlanacağı belirtilirken, Altınparak Arekopark Alanı ve Çevre Düzenlemesi’nin ise yüzde 40’nın yapılacağı ifade edildi.

“En Doğru Şekilde Kullanacağız”

Mecliste bütçeyi değerlendiren konuşmasına, Barış Pınarı Harekatı’nı katılan tüm askerlerin burunları bile kanamadan yurda dönmesini temenni ederek ve başarılar dileyerek başlayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bütçenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve meclis üyelerine teşekkür etti. Bütçenin Konak için en doğru şekilde kullanılacağını belirten Batur, “Ülkenin gerçekleri var. Enflasyon oranı yüzde 9 ama her şeye zam var. Doğalgazdır, elektriktir, her türlü noktada bir zam furyasının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Biz de eleştiriyoruz, eleştireceğiz. Vatandaşın alım gücünün ortadan kalktığı durumlarda biz de eleştiriyoruz. Biz burada bütçeyi yaparken vatandaşımızın cebine dokunmadan bütçeyi nasıl yaparız diyerek, sosyal demokrat belediye bakış açısıyla hareket ettik. Yoksa biz de her şeye zam yapardık” diye konuştu.

“Büyükşehirin Katkısını Alacağız”

Fen işleri yatırımlarıyla ilgili olarak bazı projelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarının alınacağını vurgulayan Batur, “Kaynaklarımızdan bir tanesi bu. En önemli projelerimizden biri Beştepeler Pazar Yeri ve Sosyal Kültürel Tesisler. Burada büyükşehir belediyesinin yüzde 75 katkısını alacağız. Ne kadar kâr ettiğimizi orada görürsünüz. Güneşli Mahallesi’nde kuracağımız pazar yeri ve sosyal kültürel tesisle ilgili olarak da ortak çalışma üretiyoruz. Restorasyon çalışmaları için valilikten destek gelecek. Biz buraya maliyetleri yazıyoruz. İzmir Valiliği’nden alacaklarımızı hiç yazmadık örneğin. Oradan alacağımız rakamlara güveniyoruz” dedi.

“İlçelerde Sıralamaya Gireriz”

Yatırım bütçesinin ilçeler bazında sıralamaya girecek şekilde olduğunu vurgulayan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 14’lük bir artış sağlamışız. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Biz bu yoğurdu kentsel dönüşümle ilgili olarak Narlıdere’de 20 yıl yedik. Hiçbir belediyenin ‘ben yapayım, satayım burada bir piyasa oluşsun’ diye bir uygulama içinde olduğunu duymadım, görmedim. Doğru olacağını da düşünmüyorum. Narlıdere’de bütçemizden tek kuruş çıkmadan yaptık. Burada da aynı anlayıştayız. Müteahhitlerin içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Bu projenin önündeki en büyük handikap da budur. Müteahhitleri bu duruma biz getirmedik. Müteahhitlerin stok olarak elinde bulunan daire sayısı 300 bin civarında. Bu proje sadece benim projem değil. O bölgede yaşayan tüm vatandaşlarımızın projesi. Bu projeyi birlikte ayağa kaldırmak bizim en büyük görevimiz.”

İddialı Değil, Uygulanabilir

Batur, Konak Belediyesi gayrimenkullerinin, biten dairelerin, lojmanların da kaynak yaratmak için değerlendireceğini söyledi. Batur, “Piyasadan müthiş bir alacağımız var. Kestiğimiz cezaların tahsili var. Encümenden kesilen cezaların ve diğer tahsilatların yapılması noktasında gerekirse birim kuracağız. Bu bizim hakkımız. Bu iyi düşüncelerimiz. Ülkede neler olduğunu hepimiz biliyoruz. İleride inşallah mali yapımız kötü duruma düşmez. Vergilerin ödenmemesi noktasında en fazla etkilenen kurumlar belediyeler. Bizim en büyük gelir kaynağımız vatandaşın ödeyeceği vergiler. Şu ana kadar geçmiş yıla göre artma yok. Ama bizim İller Bankası payımızda yüzde 2-3’lük artış var. Görünen enflasyon yüzde 9’larda… Bizde artış yok. Belediyelerin yapacaklarını hayata geçirebilmesi için gelirlerimizin artması gerekiyor. Biz bu bütçemizi uygulanabilir yaptık. Yüzde 90’larda uygulanacağını zaten göreceksiniz. Çok iddialı değil gerçekten uygulayabileceğimiz bir bütçeyi sizlerin önüne getirdik” ifadelerini kullandı.

“Konak’a Hizmet İçin Borçlanırız”

Konak’a hizmet getirecek bir yatırım için gerekirse borçlanılabileceğini de vurgulayan Batur, şöyle konuştu: “İleriki günlerde belediye kaynağında bir eksiklik olur da borçlanmamız gerekirse biz de diğer belediyeler gibi borçlanacağız. Bundan hiç çekinmem. Ancak bu olursa samimi bir şekilde destek bekleriz. Şu anda öyle bir talebimiz yok. Kendi yağımızla kavrulacak noktadayız. Geçmişteki belediye başkanımız Sema Pekdaş’a da borçsuz bir belediye bıraktığı için teşekkür ederim. Bütçe, çalışanların yüzde 65’ini kapsıyor deniyor. Ne yapacağız? Kapının önüne mi koyacağız? KHK’lar çıkmasaydı şu an oran yüzde 35’lerde olacaktı. Bütün belediyelerdeki oran bu noktaya ulaştı.”

Batur, vatandaşların şikâyetlerinin incelenmesi ve giderilmesi noktasında belediyenin tüm birimlerin, kurulan tüm iletişim hatlarının çalıştığını ve çözümlerin hızla üretildiğini de vurguladı.

Toplantının sonunda ise flaş bir gelişme yaşandı ve AK Partili Meclis Üyesi Nazlı Kurt partisinden istifa ettiğini meclise bildirdi.


Foto Galeri

Son Haberler
Konaklı Gençlere Gazaltı Kaynak Eğitimi

09 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
439 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Anlamlı Veda

02 Şubat 2024 Tarihinde Eklendi
594 Kez Okundu

Konaklı Minik Sporculara Yarıyıl Tatili Hediyesi Spil Gezisi

26 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
383 Kez Okundu

Başkan Batur’dan Yeni Bina Alanında İnceleme

25 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
380 Kez Okundu

Konak’ın Örnek Personeline Başkan Batur’dan Teşekkür

23 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
360 Kez Okundu

Vedat Uğur’a Konak Belediyesi’nde Son Veda

19 Ocak 2024 Tarihinde Eklendi
406 Kez Okundu