Anasayfa > Duyurular > KIllıoğlu Hamamı Sondaj ve Araştırma Kazısı Hakkında Bilgilendirme

KIllıoğlu Hamamı Sondaj ve Araştırma Kazısı Hakkında Bilgilendirme

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

KILLIOĞLU HAMAMI SONDAJ VE ARAŞTIRMA KAZISI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Kadim şehrimiz Konak’ın Basmane Semti’ndeki Anafartalar Caddesi üzerinde bulunan, “Kentsel 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı” içerisinde kalan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait tarihi Kıllıoğlu Hamamı, Belediye Başkanımız Sema Pekdaş’ın çok uzun süren çabaları sonucu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden restorasyon karşılığı kiralama modeliyle 17 yıllığına belediyemizce kullanılmak üzere kiralanmıştır.

Konak Belediyesi’nin buradaki amacı uzun yıllardır bakımsız durumda olan, önemli bir bölümü yıkılmış, kömür satış yeri olarak kullanılan tarihi hamamı İzmir kentine ve kent kültürüne kazandırılmasını sağlamaktır.

Kiralama protokolünün ardından Kentsel Tasarım Müdürlüğümüzce hazırlatılan “Kıllıoğlu Hamamı restorasyon proje çalışması” İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 15.05.2018 tarih, 7465 sayılı kararı ile onaylanmıştır. İlgili Kurul Kararında hazırlanan restorasyon projesinin uygun olduğu ancak; Restorasyon Projesinde sanat tarihi danışmanı Harun Ürer tarafından hazırlanan raporda özgün döşeme kotu, döşeme kaplaması, temel ve malzeme bilgisinin kesinleştirilmesi için hamamın beden duvarları külhan ve tüteklik sistemleri ile olan bağlantılarının belirlenmesi amacıyla kazı yapılması önerildiğinden, "temel izlerinin araştırılması ve bahçenin diğer bölümlerinde arkeolojik veri olup olmadığına yönelik İzmir Müze Müdürlüğü denetiminde kazı ve sondaj çalışması yapılmasına” karar verilmiştir.

İzmir Müze Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra 02.08.2018 tarihinde İzmir Müze Müdürlüğünce görevlendirilen arkeolog Fulin ARTIRAN ve arkeolog Sevim ACARSOY ve Kentsel Tasarım Müdürlüğünce görevli mimar Gürgün UĞUREL ve sanat tarihçisi Selda İNCE denetiminde bahsedilen bölümlerde kazı çalışmasına başlanmıştır.

Hamam girişinde sıcaklık, ılıklık ve soyunmalık bölümlerinde ne zaman döküldüğü belli olmayan kalın bir beton katmanı bulunmakta olup; elle kazılması mümkün olmadığından görevli uzman personellerin kararıyla ve onların denetiminde, hamamın ılıklık bölümünde küçük bir alanda yumuşak katmana ulaşıncaya kadar mini kırıcı ile zemindeki beton kırılarak esas çalışma kotuna ulaşılmıştır. Devamında elle yapılan kazıda mermer zemine rastlanmıştır. Çalışmanın aynı şekilde ve genişletilerek yapının tüm izlerinin tespiti amacıyla ilgili kurum izni ve uzmanlar gözetiminde -sadece beton zeminin mini kırıcı kullanılarak kaldırılması işlemi- zaman zaman yapılabilecektir.

Ayrıca parselin projede belirtilen diğer bölümlerinde (açık alan olarak planlanan) bir buçuk metre derinliğinde iki adet sondaj çukuru açılmıştır.

Hamamın su deposu olduğu düşünülen bölümündeki dış duvar temeli ortaya çıkarılmıştır. Aynı alanda yer alan tonoz izinden itibaren temel izi araştırılacak ve bu nedenle alanın tamamında araştırma kazısı bir süre daha devam edecektir.

Bu tür restorasyon araştırma kazılarında konuyla doğrudan ilgili olmayan kişi ve kurumlarla bilgi paylaşılmasının ve fotoğraf çekilmesinin ilgili koruma mevzuatı gereğince mümkün olmadığı da bilinmelidir.

Sonuç olarak 07.08.2018 tarihi itibari ile araştırma kazıları devam etmekte olup; kazı bitiminde uzmanların hazırlayacağı rapor doğrultusunda, gerekiyorsa restorasyon projesi revize edilerek kurula sunulacaktır.