Anasayfa > Haberler > Kelebekler Kanat Çırptıkça Özgürleşecek

Kelebekler Kanat Çırptıkça Özgürleşecek

27 Kasım 2018 Tarihinde Eklendi 436 Kez Okundu

Konak Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Kelebeklerin Peşinde’ isimli dramatizasyon çalışmasıyla ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ne dikkat çekildi.

Tüm dünyada kadın hakları için, özgürlük için, uğranılan haksızlıklar için mücadele eden ve ortaya koydukları çabayla öne çıkan 13 kadın karakter Konak’ta dile geldi. Konak Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlediği etkinliklerin ilk bölümü olan Kelebeklerin Peşinde adlı tiyatro oyunu Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sahnelendi. Trajik  hikayelerle 13 kadının yaşamlarının anlatıldığı oyunu Konak Belediyesi’nin semt merkezlerindeki kadın kursiyerler, meclis üyeleri ve çok sayıda davetli izledi. Yurtdışında olması nedeniyle etkinliğe katılamayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın mesajı  Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürü Ayşegül Altınbaş tarafından okundu. Pekdaş, mesajında tüm kadınlara ‘Kadın, kadının kurdudur’ sözüne inanmamalarını isteyerek, “Kadın, kadının yurdudur. Kız kardeşlerinizin elini bırakmayın” dedi.

VARDIK, VARIZ , VAR OLACAĞIZ

Ülkelerinde kadın hakları ve  özgürlükleri için mücadele eden ve tarihe geçen 13 kadın karakter; Sojourner Truth, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Emma Goldman, Halide Edip Adıvar, Nezihe Muhiddin, Patria, Minerva, Maria Mirabel Kardeşler, Türkan Saylan, Malala Yusufzay’nin  verdikleri mücadeleleri dramatize edildi. Aralarında amatör oyuncuların da olduğu tiyatro sanatçıları tarafından canlandıran kadınların verdikleri var olma mücadelesi ve yaşadıkları olaylar anlatıldı. Sahneye çıkan son isim ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım oldu. Zübeyde Hanım kadınlara, “Önce kendinizi iyi yetiştirin; sonra kız-erkek demeden adaleti, eşitliği bilen; güçlü, cesaretli, vicdanlı, fikri hür nesiller yetiştirin” diye seslendi. Zübeyde Hanım, ‘Ben bir çocuk doğurdum, o çocuk tüm dünyayı değiştirdi” cümlesiyle salondaki kalabalık tarafından ayakta alkışlandı.

CANLI MÜZE

1969 yılında Dominik’teki diktatörlüğe karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren Patria, Minerva ve Maria Mirabel Kardeşler’in katledilmesinden sonra üç kız kardeş Dominik’te ve dünyada efsaneleşti. Kardeşlerden birinin kod adının ‘Kelebek’ olmasından dolayı hakları için mücadele eden tüm kadınlar kelebekler olarak adlandırıldı.

‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ nedeniyle düzenlenen ‘Kelebeklerin Peşinde’ isimli etkinlik 3 Aralık tarihinde Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yeniden sahnelenecek. Ayrıca 28-30 Kasım ve 1, 5, 7 ve 8 Aralık günlerinde de Konak Belediyesi’nin Basmane’deki Kadın Müzesi’nde Canlı Müze’ etkinliği gerçekleştirilecek.