Anasayfa > Haberler > Bir Damla Kan Hayat Kurtarır

Bir Damla Kan Hayat Kurtarır

30 Kasım 2018 Tarihinde Eklendi 172 Kez Okundu

Konak Belediyesi’nin açtığı Gönüllü Danışmanlık ve Anonim HIV (AİDS) Test Merkezi’nde Hepatit B, Hepatit C ve Sifilis (Frengi) testleri de yapılmaya başlandı. Merkez, hafta içi her gün 08:30 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz hizmet veriyor.

Konak Belediyesi’nin, cinsel yolla da bulaşan AIDS’e (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromuna) sebep olan HIV virüsünün kişide var olup olmadığını anlamak için açtığı ve Ege Bölgesi’nde tek olan Gönüllü Danışmanlık ve Anonim HIV Test Merkezi’nde şimdi de Hepatit B, Hepatit C ve Sifilis (Frengi) enfeksiyonlarının testleri yapılmaya başlandı. Parmaktan alınan bir damla kanla dört enfeksiyonun testi yapılabiliyor. Test yaptırmak isteyen kişilerden hiçbir ücret alınmadığı gibi sosyal güvence koşulu da aranmıyor. Merkeze gelenler kimlik bilgilerini vermeden hem danışmanlık hizmeti alıyor hem de test yaptırabiliyor.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara dair toplumsal damgalama nedeniyle birçok kişinin HIV testi ve diğer bulaşıcı enfeksiyonları yaptırmaktan kaçındığına dikkat çeken merkez yetkilileri kişilerin kimliğini gizli tutarak test yaptıklarını vurguladı. Kişinin beyanını esas aldıklarını, kimlik istemediklerini dile getiren yetkililer bu testler sayesinde risk altındaki kişilerin erken teşhis şansı yakaladığını söyledi.

TEST NASIL YAPILIYOR?

Parmaktan alınan bir damla kanla 15-20 dakika gibi kısa bir süre içinde kişide HIV virüsü, Hepatit B, Hepatit C ve Sifilis (Frengi) enfeksiyonlarının olup olmadığı tanısı konabiliyor. Test yapılırken konunun uzmanı sağlık yetkilileri de yapılan testler hakkında bilgi veriyor. Ege Bölgesi'nde tek olan merkeze bölgedeki illerden de gelen kişiler oluyor. Merkez, hafta içi her gün 08:30 – 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Şüphe duyup test yaptırmak isteyenler Konak Belediyesi'nin anonim test merkezine başvurabilir. Detaylı bilgi için 0 232 484 22 91 numaralı hattı aramak yeterli. Konak Belediyesi’nin dışında İstanbul’da Şişli Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi; Ankara’da Çankaya Belediyesi, Bursa’da Nilüfer Belediyesi ile Mersin’de Büyükşehir Belediyesi de ücretsiz Gönüllü Danışmanlık ve HIV (AİDS) Test Merkezi hizmeti veriyor.