KATEGORİLER
Anasayfa > Haberler > Batur: “Kadınlarını Geri Bırakan Toplum Geride Kalmaya Mahkûmdur”

Batur: “Kadınlarını Geri Bırakan Toplum Geride Kalmaya Mahkûmdur”

29 Ocak 2021 Tarihinde Eklendi 2987 Kez Okundu

Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahının 98’inci yılına özel canlı yayın Batur: “Kadınlarını geri bırakan toplum geride kalmaya mahkûmdur”

Pandemi nedeniyle ziyarete kapalı olan Uşakizade Köşkü, çevrimiçi yayınlarının ilkini Konak Belediyesi ile başlattı. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahının 98’inci yıldönümünde gerçekleştirilen çevrimiçi yayınının ilk konuğu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur oldu.

Türkiye’nin ilk medeni nikahı olarak kabul edilen, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahlarının 98’inci yıldönümü anısına “Medeni Kanuna Doğru İlk Adım” adlı çevrimiçi panel düzenlendi. Pandemi sürecinde ziyarete kapalı olan İzmir Türk Koleji Uşakizade Köşkü, düzenlenen panel ile kapılarını ilk kez ilk çevrimiçi açtı. Konak Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanan panelin moderatörlüğünü Yazar Birsen Ferahlı üstlenirken, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Atatürk Araştırmacısı ve İTK Uşakizade Köşkü eski Müdürü Ahmet Gürel ve İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel panelde konuşmacı olarak yer aldı. İzleyenleri, 98 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım’ın nikahlarının kıyıldığı yer olan Uşakizade Köşkü’ne çevrimiçi konuk eden panel duygu dolu anlar yaşattı.

Batur: Atatürkçülere selam olsun

Panelin ilk konuşmacısı olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Atatürk’ün değerlerine sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak Uşakizade Köşkü’nü bugünlere taşıyan ve Atatürkçü çizgiden şaşmadan eğitim hayatına devam eden İzmir Özel Türk Koleji’nin kurucularına ve yönetimine teşekkürlerini iletti. Başkan Batur konuşmasına, “Tarihimize, Ulu Önderimize sahip çıkmak hepimizin görevi. Bunu bir misyon olarak kendilerine görev sayan ve gelecek kuşaklara aktarılmasında emek sarf eden tüm Atatürkçülere selam olsun” sözleri ile başladı. Başkan Batur, Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahlarına ev sahipliği yapan Uşakizade Köşkü’nün korunmasındaki emeklerinden ötürü, Atatürk Araştırmacısı ve Uşakizade Köşkü eski Müdürü Ahmet Gürel ve İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel’e de teşekkür etti.

Medeni Kanunun işaretinin verildiği yer

Konuşmasında günün anlamına değinen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 98 yıl önce bugün, Uşakizade Köşkü’nde Medeni Kanunun işaretinin verildiğini dile getirerek, “Bugün önemli bir gün; Türkiye’de önemli bir başlangıcın olduğu bir gün. Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tam 98 yıl önce bugün, burada Latife Hanım ile evlendi. O gün kıyılan nikah çok önemliydi çünkü ufuktaki Medeni Kanunun da habercisiydi” dedi.

Kadına öncelik veren hizmet anlayışı

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye hizmetlerinde kadınlara öncelik verdiklerinin ve onların toplumsal alanda görünür olmaları için çalıştıklarının da altını çizdi. Atatürk’ün kadına ve kadının toplumda en önde yer alması gerekliliğine verdiği öneme dikkat çeken Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Atatürk’ümüzün kadına verdiği öneme dikkat çekmek istiyorum. Çünkü biz de Konak Belediyesi olarak onun bize verdiği ışıkta, bize gösterdiği yolda yürümeye devam ediyoruz. Atatürk ilke ve inkılaplarına tam bağlı olarak hizmetlerimizi yürütüyoruz. Konak Belediyesi’nde özellikle kadınlara öncelik veren bir belediyecilik anlayışı getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kadınları, her noktada yüceltecek olan çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle kadın sivil toplum kuruluşlarımızla işbirliğine giderek kadınların toplum hayatındaki yerlerini güçlendirmeye yönelik projeler geliştiriyor ve bunları hayata geçiriyoruz. Kadınlara dönük 16 semt merkezimizde kadınlarımızı desteklemek adına birçok alanda açtığımız kurslarımız, pandemi nedeniyle ara vermiş olsa da pandemiden sonra devam edecek. Kadının toplumsal hayattaki yerini güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz.Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; kadınlarını geri bırakan toplum geride kalmaya mahkumdur. Ve bizlerin artık kaybedecek zamanı yok, hep birlikte ileriye doğru yol almak zorundayız.”

Köşk’ten ilk çevrimiçi yayın

Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel, konuşmasında Köşk’ün tarihi bir günde yine tarihi bir olaya ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Bugün Köşkümüzün tarihi için bir ilk, çünkü ilk kez çevrimiçi bir canlı yayına çıkıyoruz. Bu yayınların Konaklılar ile başlamasını istedik” dedi. Gürel, Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın Uşakizade Köşkü’nde nikahının kıyıldığı odadan yapığı canlı yayında günün tarihini, o güne dair detaylar vererek anlattı. Gürel, nikahta yer alan isimleri sıralayarak, “Bundan tam 98 yıl önce bu odada, çok önemli bir olay için bir araya gelindi. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahı bu özel odada kıyıldı. Nikahı, İzmir’in KuvayiMilliyeci kahraman Müftüsü Rahmetullah Efendi kıydı. Nikah sırasında Mustafa Kemal Paşa'nın şahitliğini Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir Paşalar; Latife Hanım'ın şahitliğini Yaver Salih Bozok ve İzmir Valisi Abdülhalik Beyler yaptı” diye konuştu.

Tarihin yeniden yazıldığı oda

Köşk Müdürü Gürel, 98 yıl önce Uşakizade Köşkü’nde yaşanan ve tarihin seyrini değiştiren nikahı şu sözlerle aktardı:

“Bundan 98 yıl önce kadınların nikah masasına oturma ve kendi hayatlarına dair söz söyleme hakkı yoktu. Nikah sırasında gelin bir suçlu gibi başka bir odaya gönderilir, onun yerine babası dışında aileden en büyük erkek nikah masasında yer alırdı. Ama 98 yıl önce bugün, bu odada kıyılan nikahta Mustafa Kemal Atatürk böyle bir haksızlığa izin veremezdi. Ayağa kalktı, ceketinin düğmelerini ilkledi ve Latife Hanım’ı masaya, yanına davet etti. Böylelikle Latife Hanım, kendi nikahında nikah masasına oturan ve özgür iradesi ile evlilik beyanı veren ilk Türk kadını olarak tarihe geçti. Bu oda Türk kadını için tarihin seyrinin değiştiği, tarihin yeniden yazıldığı eşsiz bir odadır.”

Milli Mücadelenin kahraman kadınları

Atatürk hakkında yazdığı kitaplarıyla da tanınan ve özelikle Cumhuriyetin ilk yıllarına ışık tutan Ahmet Gürel, yaptığı sunumda Milli Mücadelede Türk kadınının sahip olduğu büyük öneme dikkat çekti. Gürel, etkileyici sunumunda Kurtuluş Savaşı’nda cephede yer alan, cepheye mermi taşıyan, torna tezgahının başında mermi üreten, ray döşeyen kadınların fotoğraflarına yer verdi. Sunumunun devamında Latife Hanım’ın ailesini tanıtan Ahmet Gürel, panelin ikinci kısmında, Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahına dair bilgilere yer verdi. Konuşmasını Atatürk ve Latife Hanım’ın ve o döneme dair önemli olay ve kişilerin fotoğrafları eşliğinde devam eden Gürel, “Atatürk bir gece kalkıp kadın haklarını vereyim, bugün uyanıp şapka devrimi yapayım demedi. Bunlar bir günde gerçekleşmedi. Kadın hakları üzerine otuz yıl düşündü” dedi.


Foto Galeri

Son Haberler
Basmane’de Temizlik ve Bakım Seferberliği

18 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
47 Kez Okundu

Konak Belediyesi 2023 Faaliyet Raporu Meclisten Geçti

18 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
76 Kez Okundu

Göztepe Sakinlerinden Başkan Mutlu'ya Sevgi Seli

17 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
60 Kez Okundu

Azerbaycan Kadınları Baharı Başkan Mutlu’yla Karşıladı

16 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
90 Kez Okundu

Konak'ın Parkları Bayramda Çiçek Açtı

13 Nisan 2024 Tarihinde Eklendi
90 Kez Okundu