Anasayfa > Haberler > Batur: Basmane’de Tarihi de Esnafımızı da Dimdik Ayakta Tutacağız

Batur: Basmane’de Tarihi de Esnafımızı da Dimdik Ayakta Tutacağız

21 Ocak 2021 Tarihinde Eklendi 73 Kez Okundu

Başkan Batur, restorasyon çalışmalarını yerinde görmek için çıktığı inceleme gezisinde, Basmane’de tarihi gün yüzüne çıkaracak çalışmalara “tam gaz devam” mesajını verdi. Basmane’deki inceleme gezisinde esnafı da ziyaret eden Batur, “Esnafımızı ayakta tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz, esnafımızın her zaman yanındayız” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ın tarihi yerleşimlerinden Basmane’de devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde gördüğü inceleme gezisinde Basmane esnafını da ziyaret etti. Başkan Batur, inceleme gezisine Basmane Semt Merkezinin bitişiğinde yer alan Silahhane binası ile başladı. Tarihi binada devam eden restorasyon çalışmalarını denetleyen Başkan Batur, kent belleğinde önemli yeri olan ve tamamlandığında Konaklıların hizmetine açılacak olan binadaki çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Silahhane binasının ardından Anafartalar Caddesi’ne Başkan Batur, yüzlerce yıllık tarihinin gün yüzüne çıkması için Konak Belediyesi’nce restorasyonuna başlanan Kıllıoğlu Hamamı’nındaki çalışmaları inceledi. Restorasyon sırasında tarihi buluntuların ortaya çıkması ile İzmir Müze Müdürlüğü denetimde sürdürülen çalışmaları da yerinde inceleyen Başkan Batur, inceleme gezisini Altınpark’ta noktaladı. Batur, Basmane’de devam eden restorasyon çalışmalarını incelemek üzere yaptığı gezi sırasında Basmane esnafıyla da bir araya gelerek esnafın hatırını sordu, derdini dinledi. Basmane’nin binlerce yıldır hem yerleşim alanı olarak hem de ticaretin kalbinin attığı bir nokta olarak çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Batur, “Basmane’de tarihi de esnafımızı da dimdik ayakta tutacağız” dedi.

Basmane’de tarih ortaya çıkıyor

Birçok tescilli binanın ve yapının bulunduğu Basmane’de tarihi ortaya çıkarmak, kentlinin ve turizmin hizmetine açarak gerçek değerini ortaya koymak istediklerini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Basmane, Konak için de İzmir için de büyük öneme sahip. Bizim Altın Üçgen dediğimiz tarihi aksın bir ayağı da Basmane. Burada tarihi ayağa kaldırmak bizim en önemli çalışmalarımız arasında. Silahhane binasında restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Kıllıoğlu Hamamında Müze Müdürlüğümüz ile tarihi buluntuları ortaya çıkarıyoruz. Altınpark Arkeolojik Kazı Alanı ile ilgili de kurula başvurumuzu yaptık, yanıtını heyecanla bekliyoruz.”

Yaklaşık 100 yıldır kapıları açık

Başkan Batur, Basmane esnafının neredeyse yüz yıldır onlarca ekonomik krizi atlatarak bugünlere geldiğini, dükkanlarının kapılarını açık tutmak için büyük çaba harcadıklarını dile getirdi. Başkan Batur, pandeminin getirdiği ekonomik zorlukları alınlarının akı ile atlatmaları için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Basmane esnafımızın bizdeki yeri çok ayrı. Burada yıllardır kapısı açık olan birçok tarihi dükkan var. Mehmet Helvacıoğulları mesela, 90 yıldır Basmane esnafı. Bizde ziyaret etmişken 90 yıllık bu lezzeti hem tattık hem de alışveriş yaptık. Pandeminin getirdiği ekonomik koşulların en çok esnafımızı zorladığını biliyoruz. Ekonominin tekerinin dönmesi ancak esnafın ayakta durması ile mümkün olabilir. Biz her zaman esnafımızın yanındayız. Basmane’de neredeyse 100 yıldır kapıları açık olan esnafımızın dünyanın karşı karşıya geldiği bu zorluğun altından kalkmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Esnafımıza destek olmaya devam edeceğiz. ”dedi.”